Utazzon velünk a LIGNA-ra! Legyen részese Európa legnagyobb faipari kiállításának!
2019-05-03
EMO Budapest 2019
Utazzon velünk az EMO-ra! Legyen részese Európa legnagyobb fémipari kiállításának!
2019-05-24
Utazzon velünk a LIGNA-ra! Legyen részese Európa legnagyobb faipari kiállításának!
2019-05-03
EMO Budapest 2019
Utazzon velünk az EMO-ra! Legyen részese Európa legnagyobb fémipari kiállításának!
2019-05-24

EMO-Hannover 2019 előzetes

EMO Hannover 2019

Ipart érintő témák – EMO Hannover 2019 és a gyártástechnológia változásai

Különleges bemutatók, amelyek kiemelik a legújabb trendeket és segítenek az eligazodásban 

Budapest, 2019. május 21. – A szeptember 16-21. között megrendezésre kerülő EMO Hannover 2019 kiállítás témája: Az intelligens technológiák mozgatják a jövő termelését! A nemzetközi látogatók számára kiemelten fontos az információgyűjtés és a tájékozódás. A vásár olyan területek információforrása, mint a beszállítók legújabb fejlesztései világszerte, az automatizációs trendek, az energiahatékonyság, a munkavédelem, az új gyártási folyamatok és anyagok, az új üzleti modellek kialakítása, a startupokkal való együttműködés lehetősége, a szakképzett munkaerő iránti igény kielégítése, vagy a fiatalabb generációs munkatársak toborzása. „A fémfeldolgozás legnagyobb világvásárának szervezője, a VDW (Német Szerszámgépgyártó Egyesület) kiválogatta a legfelkapottabb témákat, és szervező partnereivel különleges bemutatók széles választékát kínálja a látogatók számára,” jelentette be Christoph Miller, az EMO-t szervező VDW vásárigazgatója 2019. május 21-én az EMO magyarországi sajtótájékoztatóján.

ADDITÍV GYÁRTÁSI KÖR – KÖZÉPPONTBAN A 3D NYOMTATÁSI FOLYAMATLÁNC

Az ipar 4.0 és az automatizáció mellett az additív gyártás a harmadik legtöbbet előkerülő téma az iparban. „Sok minden történik, óriási az érdeklődés és az információ iránti igény,” mondta Miller. Az olyan hátrányok, mint a munkadarabok gyártásához szükséges idő, adott esetben a megfelelő anyagok hiánya, az automatizálási potenciál vagy az utófeldolgozás szükségessége, fokozatosan csökkennek. Ennek eredményeként az additív gyártás egyre gyorsabban integrálódik az ipari termelésbe.

UTAZZON VELÜNK AZ EMO-HANNOVER KIÁLLÍTÁSRA

Magyarországi képviseletként több árkategóriában is szervezünk utazást.
Az utazás részleteiről itt olvashat bővebben

Az erőteljes és nagy igényű felhasználóágazatok, mint az autóipar és repülőpépgyártás vagy az orvosi technológia, egyre inkább igénylik a 3D nyomtatást, valamint az ágazatok is egyre több geometrikus formával állnak elő, amelyeket csak additív folyamatok segítségével lehet létrehozni. Jó példák erre az autóiparban összetett anyagokból vagy pótalkatrészekből készült könnyű alkatrészek, az Airbus 320 hidraulikus vezérlőblokkja vagy az Airbus 400 M üzemagyagrendszerének T-idomai, valamint az orvosi technológia bionikus szerkezetei, implantátumok, fogkoronák, hallókészülékek és sebészeti eszközök. 

Egy nemrég készített VDMA felmérés szerint a gép- és berendezésgyártó ágazatban a cégek majdnem fele már használ additív komponenseket. A felmérésben résztvevők nagyjából fele saját 3D nyomtató rendszereket is használ a prototípusok és minták legyártására. 44% azonban alkatrészeket, sorozatelemeket és eszközöket is nyomtat. A nyomtatott elemek közel egynegyede fémből készül. 

A 2017-es látogatói kérdőívben az EMO látogatóinak nagyjából egyötöde válaszolta, hogy érdeklődik a 3D nyomtatás iránt. Ez a szám akkor sokkal nagyobb volt, mint amennyit a kiállítók le tudtak volna fedni. „Ezért döntöttünk amellett, hogy 2019-ben a Konradin Media Csoporttal közösen megszervezzük az additív gyártási kört,” mondta Miller. A speciális bemutató kiegészíti a nagy 3D nyomtató berendezéseket gyártó cégek, mint a Renishaw, a Realizer, az SLM, a Stratasys és a Trumpf kínálatát, akik már saját standdal regisztráltak az EMO Hannover kiállításra. Az additív gyártási kör olyan cégeket céloz meg a teljes additív gyártási folyamatláncban, akik részt vesznek az EMO Hannover kiállításon, és ki tudják aknázni az óriási látogatói érdeklődést. Ebbe beletartoznak a szoftver, a 3D szkennelés, az anyagok és gyártási szolgáltatások ágazataiból érkező kisebb rendszerszolgáltatók és cégek is.  Számos ügyfélnek a szolgáltatók jelentik az első belépési pontot a technológiához.  

„Meggyőződésünk, hogy az additív gyártási kör mágnesként fogja vonzani a látogatókat,” mondta Miller. A folyamat gyors ütemben fejlődik, de még mindig sok a kiaknázatlan potenciál. Az EMO Hannover vonzereje abban rejlik, hogy a teljes additív gyártási folyamatláncot, beleértve az utófeldolgozást is, össze lehet hasonlítani a hagyományos megmunkálási folyamatokkal.

Az EMO Hannover 2019 lesz a gyártási terület startup vállalkozásainak legfőbb találkozóhelye

Manapság a startupok már nem korlátozódnak a fogyasztási cikkek vagy pénzügyi szektor területére, egyre gyakrabban tűnnek fel a termelőeszközöket gyártó szektorban is. A digitalizálás és a hálózatba kapcsolás megatrendjei, valamint a mobilitás, a klímaváltozás, az energiahatékonyság és az egyedi kialakítás újabb formái szintén jó lehetőséget kínálnak az új ötletekhez és ezáltal a startup vállalkozások sikereihez. Kiaknázhatják, vagy akár diktálhatják is a legújabb trendeket. Az startupokat sokkal kreatívabbnak tartják, mint a régebb óta működő vállalatokat, mivel részrehajlás nélkül tudnak új ötleteket kipróbálni, ez pedig gyakran lehetővé teszi számukra, hogy gyorsabban dobják piacra az új termékeket. Emellett új munkamódszereket is alkalmaznak: fablab, co-working terek és agilis csapatok. 

Az új termékek és újabb munkamódszerek a gyártástechnológia területén régebb óta működő cégeknek érdekes lehetőségeket kínálnak. A berlini Etventure digitális tanácsadó cég szakértői például azt javasolják a vállaltoknak, hogy használjanak kiszervezett (outsourced) digitális egységeket a digitális üzleti modell fejlesztésére. Ez sokkal gyorsabb, kevésbé bürokratikus, és elkerülhetővé teszi, hogy a cég olyasmivel foglalkozzon, amihez nem ért. Egy nemrég készült tanulmány szerint azonban a német cégek mindössze 8%-a használja ki ezt a lehetőséget. 

„Az üzleti egység kiszervezése mellett természetesen létezik más alternatíva is. Partnerséget is ki lehet alakítani egy digitális vállalkozással,” mondta Miller a VDW képviseletében. Ezek lehetnek német cégek, de külföldi startupok is. Sok országban nagyon dinamikusan mozog a startup szcéna. Ezeket a vállalkozásokat is meghívtuk a kiállításra, mivel ők is a gyártási területen dolgoznak. 

Az együttműködés előmozdításának és az érdekelt felek összehozásának érdekében az EMO Hannover 2019 kiemelten nagy hangsúlyt fektet a startupokra, és már második alkalommal biztosít nekik saját platformot, idén ez a Young Tech Enterprises @ EMO Hannover 2019.  A 2019-es formátum jelentősen kibővül az előző kiállítás látogatóinak pozitív visszajelzése nyomán. Szélesebb alapokon működve sokkal üzlet-orientáltabb lesz, ezáltal nagyobb hozzáadott értéket teremt a résztvevő fiatal cégek számára.

Egy jó üzleti ötlettel rendelkező fiatal cég esetében általában hiányzik a pénz, a szakértelem és a kapcsolat, amelyen keresztül eljutnak az ügyfelekhez, jelentősebb versenytársakhoz és potenciális munkavállalókhoz. Az EMO Hannover kiállítás mindezt biztosítja a gyártási ágazat számára. A startupok mellett befektetőket, startup szponzorokat és potenciális együttműködő partnereket is meghívunk, hogy kiállítóként vegyenek részt a vásáron. Lesznek egyéni és közös standok is, például képviseltetik magukat a német szövetségi államok, a Német Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium, és külföldi befektetők is. A kiállításon lesznek olyan fórumok és pitch lehetőségek, ahol a fiatal cégek bemutatkozhatnak. „A cél az, hogy a kiállítási terület legyen az ipari gyártás területéről érkező résztvevők hálózatának alapja.” mondta el Miller a VDW képviseletében. 

EMO Hannover 2019

A VDW a Young Tech Enterprises in Production platformnál együttműködő partnere, a Deutsche Messe AG szolgáltatásait veszi igénybe. Ezt a formációt az elmúlt években fejlesztették ki és valósították meg sikeresen, különösen a hannoveri vásáron. A VDW másik közreműködő partnere a VDMA (Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége) Startup-Machine, egy olyan központi platform, ahol gépészmérnökök találkozhatnak startupokkal. Ez lehetőséget teremt a releváns iparági startupok megtalálására, valamint a startupok és a kkv-k közötti dialógus előmozdítására.

Az első Digitális innováció a gyártásban díj átadása az EMO Hannover kiállításon

A Digitális innováció a gyártásban díj átadására a vásáron a Young Tech Enterprises @ EMO Hannover 2019 keretében kerül majd sor. Ez a verseny a Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium kezdeményezése. A díjjal azokat az innovatív üzleti ötleteket kívánják jutalmazni, amelyek modern info-kommunikációs technológián alapulnak. A középpontban az új cég és a csapat innovációja, a tapasztalat és a készségek, valamint a cég ügyfelekkel és partnerekkel való kapcsolata áll. A 10 000 eurós pénzjutalom mellett lehetőség lesz szemináriumokon, workshopokon és coachingon való részvételre, valamint lesznek live pitch-ek is, amelyek mind azt a célt szolgálják, hogy összehozzák a startupokat a kiállítókkal és a befektetőkkel. „A különleges startup díj, amely egy jelentős hálózatépítő esemény keretén belül kerül átadásra a VDW vezényletével a vásár második napján, tökéletes keretet ad az EMO startup programjának,” hangsúlyozta Miller. 

Szakképzett munkavállalók toborzására irányuló kezdeményezés

Az iparnak jelenleg a technikai és technológiai kihívások mellett a szakképzett munkaerő hiányából adódó problémákkal is szembe kell néznie. A körülmények eltérők lehetnek a világ különböző pontjain, az azonban mindenhol egyértelmű, hogy lépni kell. „Számos iparosodott ország küzd demográfiai változással, ami lényegében azt jelenti, hogy egyre kevesebb a szakképzett munkavállaló, aki tovább tudna lépni más ágazatokba,” mondta Miller a VDW képviseletében. „Másrészről a feltörekvő országokban lehet, hogy elég a fiatal, sok esetben azonban hiányoznak a hatékony képzési rendszerek, amelyek kinevelhetik az ország számára szükséges szakképzett munkaerőt,” folytatta Miller. Ráadásul az iparban dolgozó munkavállalókkal szembeni elvárások jelenleg alapvető változásokon mennek keresztül a hálózatba kapcsolás és automatizálás eredményeképpen. Az iskoláknak és vállalatoknak is reagálniuk kell erre, ha szeretnék biztosítani a jövőjüket, függetlenül attól, a világ melyik régiójában találhatóak. A VDI-Nachrichten, Németország legnagyobb mérnöki szövetségének magazinja ezért két napos eseményt szervez az EMO Hannover keretein belül szeptember 17-18-án. A célcsoport az EMO kiállítói és a magukra kiemelkedő munkaerőként tekintő látogatók. Az esemény célkeresztjében az akadémikusok és ipari szakemberek is ott vannak. Ehhez kapcsolódóan kerül megrendezésre egy fórum a sikeres személyzeti marketing, valamint az álláskeresési tippek témájában.

Az Ifjúsági Oktatás és Fejlesztés a Gépészetért Alapítvány célja a kiváló minőségű képzés biztosítása

A németországi Ifjúsági Oktatás és Fejlesztés a Gépészetért Alapítvány, a VDW és VDMA alszervezete intenzív munkát folytatott az elmúlt évtizedben a fémmegmunkálási szakmákhoz kapcsolódó képzések fejlesztése és korszerűsítése terén szakiskolákkal, hatóságokkal és más intézményekkel együttműködve. Az alapítvány képzési projektek digitalizálását is megkezdte. Ennek része a tanárok és trénerek megfelelő képzésének biztosítása. „Új ismereteket tanítanak a hallgatóiknak, miközben nekik is folyamatosan lépést kell tartani a legújabb technológiai fejlesztésekkel,” mondta Miller a VDW képviseletében. „Jobban, mint valaha, a jövő szakembereinek képesnek kell lenniük kommunikációs megoldások biztosítására, valamint az integrált folyamatok és rendszerek megértésére és kezelésére,” tette hozzá. Mindeközben az Ifjúsági Oktatás és Fejlesztés a Gépészetért Alapítvány kidolgozta a haladó digitális gyártási folyamatok képesítést, amelyet a szakemberek a képzés kiegészítéseként végezhetnek el.  

EMO Hannover 2019

Az internetalapú tanulási- és munkaplatform (MLS – Mobile Learning in Smart Factories) az egész képzési folyamat kulcsfontosságú része. Ez a mobiltelefonokra tervezett rendszer biztosítja a modern tanulási környezetet. Lehetővé teszi a tanárok és trénerek számára, hogy sokkal hatékonyabban támogassák a hallgatókat, a diákoknak pedig lehetőségük van az új témákat konkrét tanulást segítő tartalmak formájában gyorsan feldolgozni. A hallgatók és a tanárok arra is használhatják a felületet, hogy saját feladatokat készítsenek, és közös megoldásokat alakítsanak ki. A tartalom jelenleg csak német nyelven érhető el, de a jövőben készül majd angol fordítása is. 

Mindez az EMO Hannover 2019 különleges ifjúsági show részeként kerül bemutatásra. Az ipari partnerekkel, szakiskolákkal és más oktatási intézményekkel együtt az Ifjúsági Oktatás és Fejlesztés a Gépészetért Alapítvány bemutatja képzési projektjeit, valamint a fémmegmunkálási szakmához és technológiai tanulmányi programokhoz kapcsolódó kezdeményezéseit. A karrierválasztás előtt álló fiataloknak és a Youth Special Show bemutatóra érkező tanároknak és trénereknek is fel kell hívni a figyelmét a modern gépipari high-tech képzések jelentőségére. 

„Egyetlen vállalat sem immunis a munka világában zajló változásokra, teljesen mindegy, hol működnek,” összegezte Miller. „Az a legjobb, ha a munkavállalókkal kapcsolatos kihívásokkal azonnal foglalkozunk. Az Ifjúsági Oktatás és Fejlesztés a Gépészetért Alapítvány EMO Hannover kiállításon bemutatásra kerülő kezdeményezései jó példaként szolgálnak, amelyet más országokban is lehet alkalmazni,” tette hozzá. Az Ifjúsági Oktatás és Fejlesztés a Gépészetért Alapítvány nemzetközi szinten is aktív szerepet tölt be. Olaszországban és Horvátországban például a különböző technológiákat oktató tanároknak szerveznek továbbképzéseket.

A Special Youth Show bemutató célja, hogy támogassa a szakképzett fiatal tehetségeket. Az EMO Hannover kiállításon újdonság lesz a két napos „toborzó kezdeményezés”, amely a fiatal szakmabelieket célozza meg, de egyetemi tanároknak, kutatóknak és szakképzett ipari szakembereknek is szól. Ezen a területen az EMO kiállítók és felhasználó cégek is felkereshetik a potenciálisan új munkavállalókat, és ajánlatot tehetnek nekik. A bemutatót egy fórum kíséri, ahol a személyzeti fejlesztés modern stratégiáiról és toborzásról lesz szó, valamint a résztvevők tippeket kaphatnak a sikeres álláskereséshez. A kezdeményezés szervezője a VDI-Nachrichten, a Németország legnagyobb, 150 000 tagot számláló műszaki és tudományos egyesületének lapja.

    Foglalja le helyét az utazásra MOST!

    Amennyiben nem szeretne lemaradni a kiállítás meglátogatásáról, akkor töltse ki az alábbi kapcsolat felvételi űrlapot és jelezze felénk érdeklődését.

    Az alábbi űrlap kitöltése és az érdeklődés nem jár semmiféle kötelezettség vállalással!

    Válassza ki az utazás típusát: